Mogen.

Tijdens een van mijn wandelingen botste ik onlangs op een stencil graffiti met de prangende vraag 'Wat is een woord waard?'. Het inspireerde me om te vertellen over mijn meest geliefkoosde woorden in de Nederlandse taal en waarom ik ze koester, onder de noemer TaalKapitaal. Om een begin te maken start ik met mogen. Het is een werkwoord dat beloften maakt zonder verplichtingen. Wie mag, moet niet. Een mogelijkheid is een kans. Het is een woord dat spreekt over wat zou kunnen en tegelijkertijd afbakent wat toegestaan is. Het niet hoeven, is mogen. De schoonheid van het woord 'mogen' is inherent aan wat de mogelijkheid vermag: het vermogen om een alternatief te verbeelden dat nog niet noodzakelijk tastbaar is, maar het in de toekomst wel zou kunnen zijn. Wie mag, kan alle kanten op.

Reactie schrijven

Commentaren: 0