De vakantieplannen van LNVT!

LNVT maakt zich op voor een drukke zomer én een nog drukker najaar, dus echt vakantie nemen zit er voor ons niet in.

 

Wel kijken we uit naar de vele mooie projecten die we samen met onze verhalenvertellers tijdens de zomermaanden presenteren en waarvoor we met groot plezier een dag (of twee) onze mailbox zullen sluiten. 

 

Plan je ook een vakantie in eigen land of net over de grens? Nog op zoek naar inspiratie voor dagtripjes? We tippen graag zes literaire verfrissingen voor een cultureel  (en ecologisch!) verantwoorde vakantie in de buurt. 


1. Antwerpen, vanaf 07.07 | Toren van Babel

Maud Vanhauwaert bouwt vanaf 7 juli samen met de artiesten van Rooftoptiger een Toren van Babel op de Slachthuissite tussen het Antwerpse Park Spoor Noord en het Lobroekdok (ingang via Damhof tegenover Lange Lobroekstraat 77). 

 

De toren wordt een ontmoetingsplek om meertalige poëzie te delen, een laboratorium voor superdiversiteit.

 

Kom op 7 juli vanaf 14u naar de KICK-OFF van de Toren van Babel en samen trek samen met Maud de eerste poten van de toren recht! 

 

De KICK-OFF is nog maar het begin. Heel de zomer lang ben je welkom op en rond de toren. In juli wordt er gebouwd, vanaf augustus vinden er allerlei workshops en randprogramma's plaats. Volg de website en de Facebookpagina van Toren van Babel voor de laatste nieuwtjes!


2. Rotterdam, van 02.07 tot 24.09 | Leegstandsproza i.s.m. deBuren, Explore the North en Stad in de Maak

(c) Melle Smets
(c) Melle Smets

In juli, augustus en september organiseert LNVT samen met deBuren, Explore the North en Stad in de Maak een schrijversresidentie in de Almondestraat, een straat met 52 sociale woningen in Rotterdam. Over ruim een jaar moeten deze huizen allemaal plaats maken voor nieuwe appartementsgebouwen en andere projectontwikkelaarsideeën.

 

Zes schrijvers krijgen de opdracht om de verhalen van de straat te vangen en samen met de bewoners iets moois te maken dat achterblijft. De bewoners zelf , bijgestaan door de schrijvers, dragen de literaire creaties voor tijdens verschillende presentatiemomenten in Rotterdam én Leeuwarden dit najaar.

 

Tijdens hun residentieperiode tonen schrijvers en bewoners tijdens de wekelijkse Soepavonden in de Huiskamer van Pension Almonde al een tipje van de sluier.

 

Op de planning:


3. Oostende, 31.07 tot 10.08 | Theater aan Zee, met o.a. Tom Lanoye en Elvis Peeters

Deze zomer kan je weer terecht in Oostende voor Theater een Zee, het jaarlijkse meerdaagse familiefestival dat theater, literatuur en muziek centraal stelt. Deze zomer staat het samen-zijn meer dan ooit centraal met gastcurator Lucas De Man, die het thema betrokkenheid een cruciale rol toedicht. De betrokkenheid van elke dag, het engagement in werk en leven, met kleine en grootse daden of woorden.


De programma's op ons lijstje: 

 • 02.08, 11u00 | Democratie en inspraak
  Geert Mak en Tom Lanoye gaan in gesprek over  De hoofdstad van Robert Menasse en Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Rashif El Kaoui modereert, Lisette Ma Neza brengt een stukje performance.

   

 • 02.08,17u00 Flessenpost. Brieven uit het oude Europa

  Lize Spit, Tom Lanoye en Herman Brusselmans lezen brieven voor die Joseph Roth en Stefan Zweig elkaar schreven, geselecteerd door vertaalster Els Snick. De klanken van Damast Duo voeren je mee naar het oude Europa.

 • 10.08, 11u00 & 17u00 | In de klas, Elvis Peeters en Nicole Van Bael

   Elvis Peeters en Nicola Van Bael praten over schrijversdromen en -demonen, inspiratiebronnen en andere intimiteiten. Samen schreven ze spraakmakende romans als het verfilmde WIJ en Dinsdag. Begin 2019 verscheen hun nieuwe boek De Ommelanden, over de kloof tussen stad en achterland. Noteer ook de leesclub over De Ommelanden op 9 augustus!


4. Leuven, 15.08 | 'Vaders' in de M-Zomerbar

Het Leuvense Museum M tovert zijn dak opnieuw om tot het gezelligste terras van Leuven. Tussen 18 juli en 18 augustus geniet je er telkens van donderdag tot zondag van heerlijke cocktails en hapjes in de avondzon. Het uitzicht over Leuven krijg je er gratis bij. Weer of geen weer, elke avond serveert de zoMerbar een optreden. M presenteert een gedurfd programma waarin muziek, woord en comedy elkaar afwisselen van donderdag- tot zondagavond.

 

Op 15 augustus om 20u brengen Max Temmerman, Maarten Goethals, Mustafa Kör en Marie François er hun gloedvolle literaire voorstelling Vaders. Kaartjes kopen kan hier!


5. Hasselt, 25.08 | Zin in Zomer: Lies Van Gasse interviewt Rébecca Dautremer en Carll Cneutt

Je houdt van boeken, maar nog meer van de bijhorende illustraties? In Hasselt kan je met de familie naar Villa Verbeelding en De Nieuwe Zaal voor een programma dat draait rond illustratie.

 

Doe inspiratie op tijdens de vele workshops en lezingen, steek zelf de handen uit de mouwen én geniet van een voorstelling met topillustratoren Carll Cneut en Rébecca Dautremer, die al tekenend in gesprek gaan met Lies Van Gasse. 

 

Alle informatie vind je op de website van Zin in Zomer.


6. Zeeland, vanaf 27.08 (en nadien ook bij NTGent) | Première 'Wie is bang', nieuwe theatervoorstelling van Tom Lanoye

Tom Lanoye schrijft in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia en NTGentWie is bang, een zwarte komedie over theater in tijden van Netflix.

 

Twee oudere acteurs (Els Dottermans en Han Kerckhoffs) willen samenwerken met twee jongere acteurs (Dilan Yurdakul en Tarikh Janssen), die een culturele-sociale toelage ontvangen omdat ze van buitenlandse afkomst zijn. De eerste kennismaking zet meteen alle onderhuidse conflicten op scherp. 

 

De voorstelling gaat op 27 augustus in première tijdens Zeelandfestival in Middelburg en staat in september bij NTGent op de planken. 


Wil je meer tips? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Reactie schrijven

Commentaren: 0