Tom Lanoye brengt pamflet integraal op de planken in KVS

Tom Lanoyes pamflet Woke is het nieuwe Marrakech-pact (of: hoe ons Capitool al elke dag wordt bestormd is sinds verschijnen niet weg te slaan uit de bestsellerlijsten. Bij de lancering begin augustus sprak Lanoye de wens uit om het schotschrift integraal voor te lezen. KVS vat de koe bij de horens en geeft de auteur op 18 oktober het podium voor een heuse 'maraTOM': zes uur vlammende spoken word, door een pamflettist who was born to perform. 

Woke is het nieuwe Marrakech-pact, het essay dat Lanoye schreef als antwoord op Over woke van Bart De Wever, gaat al weken vlot over de toonbanken en kende al meerdere herdrukken. Als lanceringsactie las Lanoye op 2 augustus drie keer voor bij boekhandel Corman in Oostende. 

Wat de pers schreef:

  • ‘Een literaire kernbom’ - De Morgen

  • 'Een politieke onemanshow die elke concurrent naar huis speelt' - De Standaard

  • 'Een typisch vlammende Stomerij Lanoye' - Humo

  • '[...] een tegenaanval door de vlammende en genadeloos grappige pen van Lanoye’ - Le Soir

Omwille van de beperkte capaciteit en de overrompelende interesse konden toen niet alle gegadigden een van de lezingen bijwonen. Dankzij KVS komt hier verandering in: op 18 oktober brengt Lanoye vanaf 17.00 uur integraal zijn pamflet op de planken. Geschatte duur? Zes uur — weliswaar met twee pauzes. Tom Lanoye voorziet naar goede gewoonte zijn eigen lezing van actuele commentaar. 

"Ik heb zoveel over die early days punk'n roll performances van Tom Lanoye gehoord. Dat we nu deze hele belangrijke mogen hosten is een kleine droom die uitkomt. Een uniek event, een eer voor KVS", aldus Michael De Cock, artistiek leider van KVS. Voor Tom Lanoye is deze 'spoken woke-athon' de spreekwoordelijke kers op de taart na alle festiviteiten voor en rond zijn 65ste verjaardag. Daarnaast is het ook een gulle knipoog naar zijn Shakespeare-bewerking Ten oorlog, die weliswaar twee keer zes uur duurde. 

Met de voorstelling mikken KVS en Lanoye niet in het minst op studenten, die voor een reductieprijs de voorstelling kunnen bijwonen én bij aankoop van het pamflet de waarde van hun ticket als korting op het boek kunnen recupereren. 

>> Naar de website van KVS voor tickets & info
>> Naar het persbericht over de marathon

Vorige
Vorige

‘Tosca’ voor het voetlicht

Volgende
Volgende

All shades of (Tosca): Maud Vanhauwaerts debuutroman is er!